torsdag 28 april 2011

Nobelpris

Kinesen Liu Xiaobo fick fredspriset. Nomineringen lyder: han får priset för "sin långa och icke-våldsamma kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina." Han kunde inte ens få hämta sitt pris eftersom han sitter i fängelse i Kina. Han är dömd till 11 års fängelse för sina uttalanden. Fredspriset delas ut i Norge och det är en norsk kommitté som gör nomineringarna. Staten Kina tycker inte om att Xiaobo uttalat sin åsikt och också skrivit om det och staten är rädd för att "världen ska tycka till om Kinas sätt att styra landet. Kina har "mörkerlagt" nyheten om kinesens fredspris. Istället för att vara stolt över sin landsman jobbar man för att ingen ska få veta.
"En taleskvinna för Kinas utrikesdepartement sade i Peking i september att Lius verksamhet "strider helt mot Nobelprisets syften". (Den 27 november 1895 skrev Alfred Nobel under sitt testamente i Paris. Däri står att priset för "fredsförfäktare" ska tilldelas den "som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser.")
När Kinas vice utrikesminister Fu Ying i somras besökte Oslo varnade han också Nobelinstitutets chef för vad som skulle hända om Nobelkommittén valde Liu till pristagare. Det skulle kunna försämra de kinesisk-norska relationerna samtidigt som de båda länderna förhandlar om nya bilaterala handelsavtal, sade Fu."

1 kommentar:

  1. Du har gjort ett fantastiskt jobb Nicita med dina inlägg. Du visar nu på att du tar ett stort ansvar. Jag hoppas även att du kan känna dig stolt och att du känner att du utvecklas i och med detta. Bra jobbat!//tina

    SvaraRadera